Българското външно министерство призова партиите в РС Македония да спрат целенасочена

...
Българското външно министерство призова партиите в РС Македония да спрат целенасочена
Коментари Харесай

България към Скопие: Спрете да се хулите на българин и българка!

Българското външно министерство прикани партиите в районен съд Македония да спрат  " целенасочена корист с тематиката за владеене на българско поданство в изборния развой ". В изказване във връзка завършилите в неделя локални избори в районен съд Македония се споделя:

" Българската страна се въздържа от незабавна реакция, защото не желаеше да бъде въвлечена в предизборната дискусия в РСМ. Тази поредна позиция на невмешателство в политическите процеси в прилежащата ни страна не значи, че одобряваме продължаващите дискриминация и диалект на ненавист към жителите на Република Северна Македония, които по някакъв метод са свързани с Република България и българския народ.

Събитията от миналата седмица и нападателната изразителност, употребена в предизборната акция за кмет на град Скопие, са следващ индикативен образец за налаганата в страната атмосфера на назадничавост и недоброжелателност към нейни жители с българско съзнание и към Република България.

Категорично недопустимо е потреблението на диалект на ненавист като инструмент на вътрешнополитическо опълчване. Подобно държание и способи подтикват прояви на дискриминация и назадничавост. Те съставляват непосредствено отричане на главните европейски полезности и опонират на всички демократични правила. Допринасят за основаването на неподходяща среда за жителите на Република Северна Македония с българско съзнание и към всеки, който желае да развива другарски връзки с Република България.

Неуспехът на тази антибългарска акция на отминалите избори демонстрира, че тя не среща поддръжката на жителите на Република Северна Македония. Очакваме това да бъде спомагателен тласък за представителите на всички политически партии в бъдеще да се въздържат от потреблението на така наречен българска карта в подтекста на политическото и публично опълчване.

Република България ще следи с изключително внимание всички процеси, свързани със основаването на нужните условия за свободна самоидентификация и съблюдаване на правата на жителите с българско съзнание в Република Северна Македония и ще продължи да поставя всички нужни старания за тяхна отбрана, в сходство с интернационалното право. "

ПРИЧИНАТА

Новата градоначалничка на Скопие Данела Арсовска от ВМРО-ДПМНЕ бе нападана, че има българско поданство. 

" Кандидатът за кмет на Скопие на ВМРО-ДПМНЕ освен е получила българско поданство през 2011 година, само че също така се е сдобила и с българска персонална карта ", съобщи на нарочна конференция четири дни преди изборите Славянка Петровска – народен представител от СДСМ. Зад гърба ѝ бе прожектирано копие от персонална карта на името на Даниела Арсовска, издадена на 5 май 2017 година с адресна регистрация в град Петрич, съобщи БГНЕС.

„ Българско поданство, българска персонална карта на Арсовска. С номер, с дата на раждане, автограф, с адресна регистрация в град Петрич, която е към момента годна. Тази персонална карта на Арсовска е издадена на 5 май 2017 година Само една седмица след кървавия 27 април и нападението против Народното събрание ”, съобщи тя.

По-нататък Петровска попита с каква цел Арсовска е получила българската си персонална карта „ единствено няколко дни, откакто пропадна опитът да бъдат убити депутати и да се попречи на демократичните промени във властта ”.

Тя бе категорична, че в Скопие не се позволява „ задгранична конструкция, която работи срещу ползите на жителите ” и повтори думите на премиера Зоран Заев, че „ жителите на Скопие избират градоначалник, а не кмет ”.

Самата Данела Арсовска отхвърли да има българско поданство. В изявлението си пред медиите тя съобщи, че „ хората, които продадоха македонските национални ползи два дни преди изборите, излизат с изказвания ”, които няма по какъв начин за толкоз къс период да бъдат оборени по правосъден път. Според нея подобни обвинявания са следващата стъпка, с която ръководещите демонстрират своята уязвимост.

Арсовска съобщи, че името ѝ е Данела, а не Даниела, както е записано в показаната от Петровска персоналната карта.

БГНЕС напомня, че на 27 април 2017 година в постройката на Народното събрание в Скопие нахлуха стотици възмутени жители. При избухналите конфликти с полицията бяха ранени над 100 души.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР